flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок неповнолітньому, який пограбував свою тітку на догоду товаришам

09 червня 2021, 14:37

Цю кримінальну історію так і хочеться назвати родинною: обвинувачений та потерпіла – хоча й далекі, але родичі, тож і розібралися доволі мирно. Він запевнив, що обов’язково виправиться, вона ж просила взагалі не карати, бо він – непоганий хлопець.

З’ясувавши усі деталі, суд визнав 17-річного бердичівлянина винним у пограбуванні тітки і застосував до нього примусовий захід виховного характеру. Під час розгляду справи встановили, що у вересні 2020 року племінник попросив у потерпілої телефон - нібито подзвонити, натомість утік разом із ним. Дії неповнолітнього кваліфікували за частиною 1 статті 186 КК України (відкрите викрадення чужого майна). Заподіяна шкода перевищує 6 тисяч гривень.

Чому вдався до злочину? Через товаришів, які спонукали його шукати гроші саме таким шляхом, розповів юнак. Разом із ними на таксі приїхав до тітчиного помешкання, викликав її надвір і попросив телефон… Потім знову вскочив у таксі й попрямував до житомирського ломбарду. Потерпіла вказала, що племінник і раніше просив дозволу скористатись її гаджетом, проте жодних проблем ніколи не було, а той випадок її дуже шокував. На думку тітки, це друзі підбурили хлопця на грабіж, бо сам він непоганий. А бабуся, вона ж – опікун та законний представник, запевняла, що онук – золота дитина, чого не скажеш про декого з його товаришів. Нині він перестав із ними спілкуватись та піддаватись їхньому негативному впливу, а шкоду потерпілій компенсовано.

Достеменно розібравшись у справі, суд дійшов висновку, що є усі підстави для звільнення юнака від кримінальної відповідальності та застосування до нього натомість примусових заходів виховного характеру. Таке можливо у разі першого вчинення неповнолітнім кримінального проступку або нетяжкого злочину, наявності щирого каяття та подальшої бездоганної з точки зору закону поведінки. Бабуся-опікун змогла переконати суд, що має достатньо впливу на хлопця і що їй під силу забезпечити його належну поведінку.

Отож, згідно з прийнятим рішенням, неповнолітнього на рік передано під нагляд бабусі. Такого примусового заходу має бути достатньо для виправлення обвинуваченого та запобігання скоєнню ним нових правопорушень. Вирок іще не набрав законної сили.

Читайте наші новини також у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області