flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Юрій Базюк: «Факт судимості в юності лишиться на усе життя». ФОТО

26 травня 2021, 11:43

Що буде, якщо крадькома забрати в однокласника ручку? Які наслідки вживання пива у громадських місцях? Чи існує нормальне життя після тюрми? Над такими питаннями в останній тиждень навчання міркували дев’ятикласники ліцею №15 разом із суддею Бердичівського міськрайонного суду Юрієм Базюком.

Служитель Феміди наголосив, що кінець навчального року неспроста був обраний для розмови на тему юридичної відповідальності неповнолітніх. Попереду – канікули: період без навчання і нагода проводити час на власний розсуд. Аби відпочинок приніс лише гарні спогади, слід провести його з максимальною відповідальністю. Тим паче, що учні дев’ятого класу, яким по 14-16 років, уже можуть відповідати перед законом за свої неправомірні дії. 

А що штовхає молодь до порушень? Частково ліцеїсти і самі розуміють: це нестача знань та приклад «крутих» однолітків. А ще причина у невеликому життєвому досвіді й не усвідомленні можливих наслідків того чи іншого кроку. Суддя нагадав здобувачам освіти про види юридичної відповідальності, заходи впливу, які застосовуються до неповнолітніх у разі адміністративних правопорушень, а також про покарання за скоєння кримінальних проступків і злочинів.

 

Найбільше, як зазначили після зустрічі ліцеїсти, їх вразили історії із судової практики. Усі розказані випадки були реальними: із початку року п’ятьох неповнолітніх було притягнуто до адмінвідповідальності за паління і розпивання спиртного у заборонених законом місцям, а також за керування автом без водійського посвідчення. Щодо кримінальних проваджень за участю підлітків, то таких на розгляді у суді перебуває понад три десятки – крадіжки, грабежі, хуліганства, нанесення тілесних ушкоджень, автоугони тощо.

 

Дев’ятикласники були досить активними слухачами: запитували та уточнювали, обговорювали почуте між собою. Серед речей, які хвилювали, було: чи можливо влаштуватись на нормальну роботу після відбуття покарання у в’язниці? «Наслідки злочинів живуть значно довше них самих. Відомості про те, що ви у 16-17 років притягувались до кримінальної відповідальності, зберігатимуться у біографії назавжди. В подальшому це може завадити отримати бажану відповідальну посаду, виїхати за кордон чи отримати дозвіл на зброю», - наголосив суддя Юрій Базюк і висловив сподівання, що ліцеїсти якщо і буватимуть у суді, то лише на екскурсіях чи по майбутній роботі.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області