flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Тетяна Вдовиченко провела «Урок справедливості» для бердичівських ліцеїстів. ФОТО

21 травня 2021, 15:14

У ролі вчителя – суддя: цієї п’ятниці в учнів 3-Б класу міського ліцею №15 відбувся незвичайний урок, «Урок справедливості». Його провела суддя Бердичівського міськрайонного суду Тетяна Вдовиченко у рамках однойменної всеукраїнської акції, ініційованою Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України.

Під час зустрічі ліцеїсти познайомились із професією судді, дізналися про те, чим він керується у своїй роботі, також оглянули суддівську мантію, роздивились і приміряли нагрудний знак. Тетяна Вдовиченко розповіла третьокласникам про місію суду у суспільстві, пояснивши, що у людей можуть бути різні інтереси і різні погляди на одну й ту саму ситуацію, тому між ними і виникають спори. І коли люди не можуть вирішити їх самостійно, вони звертаються до суду.

 

Учні переглянули мультфільм «Слон проти Жирафи», у якому головні герої посперечалися через те, що одна тварина ненавмисно позбавила їжі іншу. Вирішити їхній спір діти спробували самі, «примірявши» на себе роль судді. Думки розділились на два табори: «за» Жирафу і «за» Слона, однак яке ж рішення буде найсправедливішим? Діти дійшли до переконання, що можна «поділити» наявну в савані рослинність за  ярусами, аби Слон їв листя з нижчих гілок, а Жирафа – з верхніх. Тоді ніхто не буде голодний. Цікаво, що дитяче рішення цілком співпало із вердиктом мультяшного судді-Черепахи.

 

Тетяна Вдовиченко пояснила ліцеїстам, чому було прийнято саме таке рішення: в окремих, виключних випадках суд має право обмежити одну особу у її правах, якщо це шкодить правам іншої особи, особливо якщо йдеться про право на життя. Суддя наголосила, що усі судові спори вирішуються ЛИШЕ на основі законів, головний серед яких – Конституція України. І найкраще - взагалі не сваритися, а якщо вже так сталось – то швидше миритися.

Наостанок відбулась урочиста посвята учнів 3-Б у члени всеукраїнського клубу «Справедливці»: клас отримав диплом учасника та книгу з іншими повчальними історіями, а кожній дитині вручили пам’ятну наліпку.

Довідково: «Урок справедливості» проведено за сприяння Асоціації розвитку суддівського самоврядування України (АРРСУ) за підтримки Ради суддів України в рамках реалізації грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» програми USAID «Нове правосуддя».

Післямова: Також висловлюємо вдячність керівництву та колективу БМЛ №15 за підтримку ідеї щодо проведення «Уроку справедливості». Окреме захоплення – першим у Бердичеві «справедливцям» із 3-Б та їхньому класному керівнику Валентині Бродовській! Діти вразили нас своїми знаннями, активністю, умінням міркувати та бути справедливими. Так тримати!

 #арссу  #клубсправедливці  #UNRPP  brdlyceum15.org.ua

 Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області