flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бердичівлянка домоглась від сусіда компенсації за затоплену квартиру

19 травня 2021, 14:17

Ця історія – класичний приклад, на яких часто пояснюють алгоритм звернення до суду: сусід затопив Вам помешкання, а про відшкодування і чути не хоче? Відстояти свої права цілком реально!

На початку серпня минулого року власниця квартири по вул. Бр.Міхеєвих помітила мокрі жовті плями на стелі своїх кухні, коридору, ванної і туалету. З’ясувалося, що у квартирі поверхом вище виникла аварія: забився каналізаційний сток, через що помешкання позивачки було затоплене, у ньому замкнуло електропроводку та зникло світло. Відшкодувати збитки сусід відмовився.

Що зробила тоді бердичівлянка? Отримала від свого ОСББ акт обстеження пошкоджень, замовила їх експертну оцінку та звернулась із позовом до суду. Просила стягнути з сусіда майже 6 тисяч гривень завданої матеріальної шкоди і 2 тисячі гривень понесених витрат на визначення вартості збитків.

Після з`ясування фактичних обставин справи та оцінки усіх доказів суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню. Відповідно до цивільного законодавства, особа, якій завдано збитків, має право на відшкодування. А той, хто їх завдав, може бути звільнений від відповідальності лише у разі, якщо доведе, що так сталося не з його вини. Із матеріалів справи вбачалося, що власник квартири, де забилась каналізація, відмовився компенсувати сусідці збитки і також не прийшов до суду, аби висловити свою позицію.

Згідно із прийнятим рішенням відповідач повинен відшкодувати позивачці  5 890 грн матеріальних збитків, завданих залиттям квартири, а також 2 000 грн витрат на проведення оцінки збитків. Також на нього покладено сплату 840 грн судового збору.

Читайте наші новини також у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області