flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бердичівлянин отримав покарання за грабіж та розбій

27 квітня 2021, 12:32

Два злочинні епізоди за одним сценарієм «провернув» раніше несудимий молодик із Бердичева, за які нещодавно дістав покарання у вигляді 4,5 років позбавлення волі.

Під час судового слідства було встановлено, що у серпні 2019-го по вулиці Б. Хмельницького обвинувачений відкрито із застосуванням насильства викрав у перехожого барсетку з айфоном та грішми, завдавши збитків на понад 58 тисяч гривень. За словами потерпілого, близько пів на четверту ранку він, трохи нетверезий, ішов до матері. Попереду помітив незнайомця, який спочатку озирнувся на нього, а потім на неосвітленій ділянці шляху зненацька ударив кулаком по губі, позбавивши рівноваги. Чоловік не пам’ятає, як саме його барсетка опинилась у кривдника: забрав він її чи відлетіла сама, та, отямившись, побачив лише, як із нею нападник зникає у темряві дворів. Потерпілий наполягав на максимально суворому покаранні, а завдану моральну шкоду оцінив у 18 мінімальних зарплат.

Другий інкримінований молодику епізод відрізнявся від першого тим, що потерпілого він знав і незадовго до події (наприкінці травня 2020 року) випивав з ним у гаражі по вул. Молодогвардійській. І там же скоїв напад, поєднаний із насильством, небезпечним для життя і здоров’я потерпілого: ударив кулаком по обличчю та ще кілька разів – ногами по голові, після чого стягнув з руки золоту печатку та забрав з кишені куртки гроші. Заподіяні збитки становлять більше 13-ти тисяч гривень. 

Відповідальність за злочини, у вчиненні яких чоловіка визнали винним, передбачена частиною 2 статті 186 (грабіж, поєднаний із насильством) та частиною 1 статті 187 (розбій) Кримінального кодексу України. На початку розгляду 25-річний обвинувачений зізнався частково, проте після дослідження усіх доказів визнав вину повністю. У скоєному розкаявся, попросив у потерпілих вибачення, а в суду – не позбавляти його волі, бо «усвідомив неправомірність своєї поведінки, хоче створити сім'ю, працювати, відшкодовувати збитки».

Щире каяття і добровільну незначну компенсацію завданого збитку суд визнав обставиною, що пом’якшує покарання. Проте, зважаючи на суспільну небезпеку скоєних діянь, їхню зухвалість та вчинення другого злочину під час розгляду провадження щодо першого, було зроблено висновок про необхідність застосувати покарання, пов’язане з ізоляцією молодика від суспільства.

На термін ув’язнення, призначений ближче до нижньої межі з максимального передбаченого санкціями статтей, вплинули відсутність попередніх судимостей, визнання вини і низка серйозних захворювань обвинуваченого: остаточне покарання становить 4 роки 6 місяців. Також молодик зобов’язаний відшкодувати першому потерпілому майже 60 з половиною тисяч гривень матеріальної та 20 тисяч гривень моральної шкоди. Другий потерпілий також може звернутись із позовом про відшкодування завданої шкоди, але вже у порядку цивільного судочинства.

Протягом 30-ти днів вирок може бути оскаржений.

Читайте наші новини також у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області