flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закидав щебенем чи ні? Справа щодо водія «Рено», котрий посипав дороги

18 січня 2021, 17:04

Закінчено розгляд справи щодо водія самоскида, якому інкримінували пошкодження легковика під час посипання дороги щебеневою сумішшю. Розглянувши матеріали поліції та заслухавши учасників процесу, Бердичівський міськрайонний суд прийшов до переконання про відсутність складу правопорушення, передбаченого статтею 124 КУпАП.

Відповідно до адмінпротоколу подія трапилась у листопаді 2020 року неподалік с. Семенівка на Бердичівщині. Водій вантажного автомобіля «Рено» посипав дорогу щебеневою сумішшю фракції «03» та під час роз’їзду із «Тойотою» нібито не врахував дорожньої обстановки, не дотримався безпечного бокового інтервалу, що призвело до потрапляння вантажу на легковик і отримання ним пошкоджень.

Допитаний в судовому засіданні керманич «Тойоти» розповів, що, побачивши на шляху великий автомобіль із оранжевими проблисковими маячками, які є інформативними і не зобов’язують зупинятися, продовжив рух. За метрів 30-40 зрозумів, що вантажівка посипає дорогу, однак зупинитись або від’їхати на безпечну дистанцію не зміг через відбійник. За словами чоловіка, коли автівки розминались, із вантажівки на його «Тойоту» полетів щебінь, який пошкодив весь лівий бік, лобове скло й омивач лівої фари. Після того він вирішив наздогнати «Рено» та висловити кермувальнику свої претензії. Було викликано поліціянтів і обидва учасники події повернулись туди, де усе відбулось.

Суд не визнав допустимим доказом долучену до матеріалів схему ДТП, оскільки її склали уже після залишення автомобілями місця пригоди, що унеможливлює точне відтворення подій. Водій самоскида пояснив суду, що суміш із піску, солі та гранітного пилу не могла висипатись навсібіч, бо була накрита у кузові брезентом. Також наголосив, що застосував усі необхідні засоби (ввімкнені проблискові маячки та встановлені дорожні знаки) для своєчасного попередження інших водіїв про виконання дорожніх робіт і їхню можливу небезпеку. Додатково чоловік розказав, що перед завантаженням до самоскида посипальну суміш пропускають через спеціальне решето. А до того, як потрапити на дорогу, вона ще й додатково просіюється через решітку в автомобілі, яка не пропускає можливо наявні камінь і щебінь. Розкидається суміш обабіч вантажівки на відстань близько одного метра на висоті 25 см, тож не може потрапити на лобове скло автомобілів.

Розглядаючи справи про адмінправопорушення, суд найперше має з’ясувати, чи було вчинено це порушення та чи винна особа у його скоєнні. У даному випадку водію «Рено» інкримінували недотримання безпечної дистанції та інтервалу під час руху, що призвело до пошкодження іншого транспортного засобу. Після оцінки усіх матеріалів справи, суд дійшов висновку, що надані докази не доводять факт порушення особою вище вказаних правил, які б знаходились у прямому причинному зв’язку із наслідками пригоди. А усі сумніви щодо доведеності вини тлумачаться на користь особи, що притягається до відповідальності. Дане провадження було закрито у зв’язку із відсутністю події та складу адміністративного правопорушення.

Читайте наші новини також у "Фейсбуці".

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області