flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Лякав» ножем ту, що замість матері була?

15 жовтня 2020, 16:07

Нещодавнє засідання у справі бердичівлянина, обвинуваченого в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень літній жінці, вкотре відклали через відсутність результату комплексної судмедекспертизи. А призначив її суд тому, що під час розгляду справи виникло багато запитань, від відповідей на які залежить правова кваліфікація дій підсудного та міра його майбутнього покарання.

За версією органів досудового слідства, у липні 2019 року підсудний, перебуваючи за місцем свого проживання із потерпілою, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин умисно вдарив її ножем у задню частину шиї. Досудове слідство кваліфікувало дії обвинуваченого за частиною 2 статті 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження). Сам чоловік інкриміновані обставини заперечив. Мовляв, просто хотів налякати жінку, яка, до того ж, була йому замість матері. І нахромилась на ножове вістря (так, що воно аж у шиї застрягло), потерпіла самостійно, коли зненацька обернулась.

На той момент у квартирі було двоє свідків, які розповіли суду, що власними силами ножа вирішили не витягувати (хоча потерпіла про це просила), а викликали «Швидку». Жінку шпиталізували, проте невдовзі вона померла у лікарні. Смерть настала внаслідок одиночного ножового поранення шиї з ушкодженням спинного мозку, що, серед іншого, ускладнилось менінгітом та набряком головного мозку і призвело до зупинки серця.

Наявний у матеріалах справи висновок місцевого судмедексперта не надав відповідей на усі запитання, які необхідні для з’ясування об’єктивної істини. Тож, заслухавши думки сторін, суд призначив комплексну судмедекспертизу із залученням обласних бюро судово-медичної експертизи та клінічної лікарні. Їхні фахівці мають з’ясувати, чи могло утворитись виявлене у жінки тілесне ушкодження внаслідок випадкового «нахромлювання» на ніж, а також чи належне лікування отримала потерпіла в медичному закладі, та й взагалі яка вірогідність виживання із подібним пораненням при правильній діагностиці?

Поки висновку цієї експертизи немає, судове слідство не рухається далі. Обвинувачений наразі перебуває під вартою.

Читайте наші новини також у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області