flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Свята і ночі у суді – це будні слідчого судді!

22 вересня 2020, 12:13

Настінний годинник у робочому кабінеті бадьоро показував пів на п’яту ранку. «Що ж, можна тепер і додому», - втомлено, але з почуттям виконаного обов’язку подумала слідчий суддя, нарешті знімаючи мантію після понад 12-годинного засідання із обрання запобіжного заходу одіозному любителю познущатися з людей у прямому ефірі. Ця справа ще довго житиме у пам’яті як одна з рекордно довгих та емоційно виснажливих, але відпочивати ніколи, бо завтра будуть нові й неодмінно дуже термінові клопотання про обшуки, арешти, дозволи… І розглядати їх, часто не рахуючись із робочим часом, – її робота.

Перший абзац цього матеріалу базується на реальному випадку з практики одного із слідчих суддів Бердичівського міськрайонного суду. Якщо коротко, було так: наближалось завершення робочої п’ятниці, спливали відведені на розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу 72 години, а підозрюваний та його адвокат усіма способами цей час відтягували. Слідчій судді належало побачити справжню картинку цієї справи та розібратися, брати під варту людину чи ні.

Сьогодні приділимо особливу увагу тим, без кого не обходиться жодне кримінальне провадження на його досудовому етапі. Тим, кому частіше за інших колег-суддів через великий суспільний інтерес до справ доводиться працювати «під прицілом» фото-й відеокамер та під спостереженням активно налаштованої громадськості. Це - слідчі судді, які з’явились у судах разом із набранням чинності новим кримінально-процесуальним кодексом України (2012 рік).

Раніше, за старим КПК, багато питань на стадії досудового слідства у кримінальному провадженні належали до компетенції прокурора та слідчого. Нині ж ці питання у присутності сторін, із забезпеченням у певних випадках права на оскарження, неупереджено та незалежно вирішує слідчий суддя, який, фактично, виступає гарантом дотримання і захисту прав, свобод та інтересів підозрюваних.

Найчастіше слідчий суддя займається трьома групами питань:

  1. Розглядає клопотання щодо проведення слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій, що обмежують права і свободи людини.
  2. Вирішує питання, пов’язані із застосуванням запобіжних заходів.
  3. Розглядає скарги на дії чи бездіяльність особи, яка проводить досудове розслідування (слідчий, прокурор тощо).

Слідчого суддю обирають на загальних зборах суддів терміном на три роки. І весь цей час йому слід поєднувати свої «слідчі» обов’язки із роботою «звичайним» суддею. Причому повноваження слідчого судді - завжди у пріоритеті. На практиці це виглядає приблизно так: запланував собі на день з кількадесят цивільних справ і все ніби за графіком іде, аж тут надходить клопотання слідчого поліції, скажімо, про надання дозволу на обшук – і все! Доводиться вирішувати його «тут і зараз», бо слідство не чекатиме, та й судовий контроль на цьому етапі просто необхідний, адже “людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (ст. 3 Конституції України).

Робота вимагає від слідчого судді не лише бездоганних професійних знань, а й неабиякої витримки, стресостійкості, швидкості реакції і розсудливості водночас. Працюючи на «передовій», в умовах, часто обмежених часом, коли є тільки першопочаткова інформація, слідчий суддя має ретельно розібратися у справі, аби вирішити: «Давати дозвіл на арешт майна чи ні?», «Дозволити провести обшук чи відмовити у задоволенні клопотання?», «Узяти підозрюваного під варту чи краще обмежитись більш м’яким запобіжним заходом?» і т.д.

Слідчому судді належить віднайти баланс між задоволенням необхідних заходів забезпечення кримінального провадження та дотриманням прав і свобод його учасників, убезпеченням їх від можливих зловживань. Це не завжди просто, точніше, завжди не просто. Однак, професіоналізм та відповідальність, любов до роботи і відданість їй таки роблять свою справу! Тож, якщо якось ввечері вихідного чи святкового дня Ви побачите світло у вікнах нашого суду, знайте: то слідчий суддя, а з ним ще кілька працівників апарату суду працюють на варті закону і захисту Ваших прав!

Стежте за нашими публікаціями також у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області