flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Діти як яблуко розбрату – колишнє подружжя у суді визначає місце проживання сина і доньки

02 вересня 2020, 16:55

Не розлучати рідних брата і сестру, а залишити їх проживати з одним із батьків. Це, якщо коротко, суть однієї з цивільних справ щодо визначення місця проживання дитини, яка із 2018-го року перебуває на розгляді у Бердичівському міськрайонному суді.

За цей час справа не тільки встигла перейти у провадження іншого судді, а й поповнилась численними заявами, листами, клопотаннями, запереченнями з боку обох батьків. Так склалося, що після розлучення, яке відбулось два роки тому, син лишився жити з батьком, а донька – з мамою. Нині ж кожен із членів колишнього подружжя бажає забрати обох дітей до себе, тож спір вирішується у судовому порядку.

Як живеться роз’єднаним дітям, хто з батьків краще виконує свої обов’язки і зможе забезпечити обом дітлахам належні умови проживання? Свої відповіді на ці та безліч інших запитань на нещодавньому засіданні у цій справі суду надавали свідки – родичі, сусіди, друзі, педагог. З їхніх вуст пролунали як схвальні, так і негативні відгуки на адресу обох батьків. А самі мати й тато звинувачували одне одного у чиненні різних перешкод у спілкуванні з дітьми, про що неодноразово повідомлялась поліція.

Як і належить у подібних спорах, до цієї справи залучено орган опіки та піклування. Не останню роль відіграє думка самих дітей, особливо старшого хлопчика. Адже, відповідно до Сімейного кодексу України, місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

Однак частина свідків висловила переконання, що тато чинить на хлопця психологічний тиск і навмисно налаштовує його проти матері. Мовляв, син, відколи проживає біля батька, став закритим і не говірким, не бажає спілкуватись із матір’ю та молодшою сестричкою. Саме тому представник позивачки висловив намір заявити клопотання про проведення відповідної експертизи щодо наявності чи відсутності психологічного впливу на хлопчика. Наступне засідання у цій справі відбудеться 23 вересня.

Читайте наші новини також у Фейсбуці. 

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області