flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд - тюрма - суд, або життя засуджених після оголошення вироку. Фото

25 серпня 2020, 17:07

Григорій К. (ім’я змінено) просив суд замінити невідбуту частину його покарання на більш м’яке, мовляв, у в’язниці став на шлях виправлення, сумлінно поводився та працював. І таких, як цей засуджений, котрі звертаються із подібними заявами до Бердичівського міськрайонного суду, лише за сім місяців нинішнього року було 140.

«Іменем України суд постановив!» - оголошено вирок, після набуття яким законної сили злочинець почне відбувати заслужене покарання. І на цьому, гадаєте, усе? А от і ні. Бо навіть, будучи засудженою, людина не припиняє «спілкування» із судом.

У даному матеріалі детальніше розкажемо про роботу, пов’язану із розглядом справ у порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях. Учасниками таких засідань є засуджені, їхні захисники, прокурори та представники виправних установ або Центру пробації.

На стадії виконання судових рішень у кримінальних провадженнях, відповідно до статті 537 КПК України, суд може вирішувати близько сотні різних питань. Найчастіше вони пов’язані із умовно-достроковим звільненням, заміною невідбутого періоду покарання на більш м’яке, звільненням від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку, визначенням остаточного покарання за наявності кількох вироків, застосуванням амністії чи примусового лікування тощо.

Клопотання про вирішення питання, пов'язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок, відбуває покарання чи проживає засуджений. До Бердичівського суду «стікаються» матеріали із виправних колоній №70 та 73, а також із виправного центру №108. Як правило, самі засуджені ініціюють вирішення питань, пов’язаних із виконанням їхніх вироків. Також ці клопотання подають адміністрації установ виконання покарань та місцевого відділу філії ДУ «Центр пробації».

Протягом десяти днів із дня надходження такого подання призначається розгляд справи. Суд заслуховує сторони, вивчає надані документи, матеріали, характеристики тощо, на підставі чого робить висновок, варто задовольняти подання чи ні. Винесену ухвалу (постанову) можна оскаржити в апеляційному порядку.

У справі за клопотанням засудженого Григорія К. суд вирішив пом’якшити йому залишок невідбутого покарання як такому, що дійсно ступив на шлях виправлення й перевиховання, що, власне, і є одним із завдань кримінальних покарань.

А от інший засуджений своєю поведінкою у тюрмі навпаки – погіршив своє становище й «додав» собі років ув’язнення. Та це вже інша історія, про яку розкажемо незабаром. Стежте за нашими публікаціями.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області