flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не материнський інстинкт: жінку, яка самоусунулась від виховання дітей, позбавили батьківських прав

08 липня 2020, 09:37

Чи можете Ви хоча б на мить уявити, що Ваша дитина не проти(!) позбавлення Вас батьківських прав? Питаєте, це що ж таке потрібно було зробити, аби у дитячій голові сформувалась думка, що краще бути взагалі без мами, аніж із такою? А як би Ви відреагували? Намагалися б переконати малюка у зворотному чи байдуже спостерігали, як крок за кроком ситуація загострюється, а Ваша сімейна історія, зрештою, стає однією із судових справ про позбавлення батьківських прав?  

Бердичівський міськрайонний суд нещодавно задовольнив позов місцевого жителя про позбавлення його дружини батьківських прав щодо трьох неповнолітніх дітей як такої, котра не виконує своїх батьківських обов’язків. Як було з’ясовано судом, виховує та утримує двох доньок і сина лише батько. А мама, відповідно до висновку виконкому Бердичівської міської ради про доцільність позбавлення її батьківських прав, протягом останнього року разом із дітьми не проживає, не навідує їх, не цікавиться їхнім життям та навчанням. Натомість зловживає спиртним і веде невпорядкований спосіб життя. Окрім того, цю жінку уже двічі постановами суду визнавали винною у скоєнні  правопорушень, передбачених статтею 184 КУпАП (невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей).

14-річна, найстарша, донька повідомила соцпрацівникам, що мама дійсно з ними не живе й не підтримує матеріально, і що їй хотілося б надалі проживати з татом. Проти позбавлення матері батьківських прав дівчинка не заперечила…

Суд, оцінивши вище наведене, дійшов висновку, що відповідачка більше року ухиляється від виконання обов’язків щодо дітей, не піклується про їх здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, не створює належних умов для розвитку їх природних здібностей, не готує до самостійного життя та праці. Тож було ухвалено рішення про позбавлення жінки батьківських прав.

Поновити їх можливо, знову ж таки у судовому порядку і за наявності підстав, передбачених у статті 169 Сімейного кодексу України. Зокрема, слід переконати суд у тому, що поведінка позбавленого прав батька чи матері змінилась на краще. Нині ж, у найближчі 30 днів, жінка має право оскаржити винесене рішення.

Читайте наші інші новини на сторінці у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області