flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Домашньому кривднику суд обрав запобіжний захід на час розслідування кримінального провадження

27 лютого 2024, 14:56

Бердичівлянину, якому повідомлено про  підозру у вчиненні домашнього насильства (ст. 126-1 КК України), суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов′язання строком на 60 днів. Також суд ухвалив направити підозрюваного для проходження програми для кривдників. Таким чином суд повністю задовольнив відповідне клопотання слідчого поліції.

Як ідеться у клопотанні, 64-річний бердичівлянин безпричинно, умисно та систематично вчиняє стосовно своєї дружини домашнє насильство – ображає, погрожує, принижує, висловлюється нецензурною лайкою, через що жінка переживає психологічні страждання. Чоловіка протягом останнього року 5 разів притягували до адміністративної відповідальності за насильство в сім′ї, перебуває на профілактичному обліку поліції за категорією «Кривдник», а також був засуджений та нині перебуває на іспитовому терміні. Проте чоловік не зробив належних для себе  висновків та продовжує чинити домашнє психологічне насильство.

У судовому засіданні підозрюваний визнав, що дійсно лається та ображає дружину, але нібито не безпричинно. З клопотанням слідчого погодився повністю.

За рішенням суду підозрюваний зобов′язаний протягом двох місяців прибувати до слідчого, прокурора та в суд за першим викликом; не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання, а також пройти програму для кривдників протягом трьох місяців. Ухвала суду може бути оскаржена протягом п′яти днів.

Довідково: ст. 126-1 Кримінального кодексу України – домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, - карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

     

      Пресслужба суду