flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правосуддя наприкінці березня: вирок за крадіжку, пожертва на армію та справа про колабораціонізм

04 квітня 2022, 10:46

Підбиваємо підсумки діяльності Бердичівського міськрайонного суду за останню декаду березня. Від двох попередніх вона відрізняється насамперед кількістю прийнятих рішень.

18 нетверезих керувань за 10 днів

Декілька слів про справи, зареєстровані протягом 22-31 березня. Найбільше надійшло матеріалів про адміністративні правопорушення: 46, вісімнадцять з яких стосувались випадків керування транспортом у стані сп’яніння. Нагадаємо, що раніше в березні суд отримав 12 аналогічних справ та вже почав притягувати водіїв-порушників до відповідальності.

Другими за чисельністю стали клопотання від органів досудового слідства (43 справи), третіми – цивільні провадження (18). Також маємо 12 нових справ у порядку виконання вироків та 4 кримінальні провадження. В числі останніх - справа про умисне вбивство, а також перше у Бердичеві провадження про колабораційну діяльність, кримінальну відповідальність за яку запровадили нещодавно, в середині березня.

Про що клопотали в’язні

Тепер про результати розглядів. Цього разу найбільше – 80 рішень – було постановлено у справах в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях. Здебільшого вони стосувались питань про умовно-дострокове звільнення, заміну невідбутої частини покарання більш м’яким, приведення строків покарання у відповідність до чинного законодавства, встановлення адміннагляду тощо, з якими до суду звертались засуджені, адміністрації виправних установ та орган пробації.

Справи цивільні - житейські

Також маємо 35 рішень, ухвалених у цивільних провадженнях: не секрет, що саме ця категорія справ є найбільш близькою для громадян, бо торкається повсякденних питань (аліменти, розлучення, стягнення боргів, призначення опікунів тощо). Тому, у разі наявності заяв від усіх сторін про розгляд без їхньої участі, цивільні справи розглядаються нашим судом навіть під час воєнного стану.

Досудове слідство: до, але не без суду

Як завжди першочергово, слухались цими днями справи за клопотаннями органів досудового розслідування – слідчі судді винесли 42 ухвали, 17 з яких стосувались продовження строків ведення розпочатих досудових розслідувань, ще три – обрання запобіжних заходів.

Зокрема, було узято під варту двох чоловіків: один з них підозрюється в умисному вбивстві, інший – у злочинах проти довкілля та зловживанні службовими повноваженнями. А третій запобіжний захід (у виді домашнього арешту) застосували до громадянина, підозрюваного у смертельному побитті чоловіка.

Чим міг, тим допоміг обвинувачений армії

З цікавого за цей період, про яке ми повідомляли окремо – то клопотання фігуранта кримінальної справи, який забажав передати 90 тис. грн своєї застави на потреби армії. Суд змінив чоловіку запобіжний захід на особисте зобов’язання, а внесені ним кошти постановив скерувати на спецрахунок НБУ для підтримки Збройних Сил.

З огляду на воєнний стан та відповідні заяви від учасників кримінальних процесів, певну кількість засідань нині доводиться відкладати. Але прийняті рішення також є – 17 за останні десять днів. П’ять винесених ухвал стосувались продовження/зміни обраних запобіжних заходів обвинуваченим; ще двома постановами було призначено до розгляду нові справи (обидві - про крадіжки).

Також наприкінці березня було ухвалено вирок чоловіку, обвинуваченому у викраденні мобільного телефона з магазину. Вину зловмисник визнав, а завдані збитки відшкодував – «заробив» 150 годин громадських робіт, які, з урахуванням попередніх вироків, трансформувались в остаточне покарання у виді одного року обмеження волі.

Далі буде…

Ще понад півдесятка постанов було ухвалено протягом 22-31 березня у справах про адмінправопорушення. Цим випадкам ми окремо присвятимо одну з найближчих публікацій.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області