flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт Бердичівського міськрайонного суду за 2020 рік

10 лютого 2021, 17:46

Протягом 2020 року на розгляді Бердичівського міськрайонного суду перебувало майже 9 тисяч справ та матеріалів, понад 7 тисяч з яких надійшли минулоріч. Із них майже 4400 становили цивільні, кримінальні, адміністративні справи і справи про адміністративні правопорушення.

  1. ЦИВІЛЬНІ СПРАВИ

Найчисельніша група – цивільні справи, яких надійшло понад 2 тисячі. Цивільні провадження поділяються на окремі, наказні та позовні (останніх було найбільше - майже півтори тисячі). Найчастіше позовні провадження стосувалися сімейних правовідносин (розлучення, аліменти, позбавлення батьківських прав, встановлення батьківства тощо) і спорів, що виникають із правочинів (купівля-продаж, кредити, дарування, оренда, страхування). Також чимало спорів були щодо житлових питань, права власності, спадкового права і відшкодування заподіяної шкоди. Із ухваленням рішення було розглянуто більше 1200 позовних проваджень із понад тисячі чотирьохсот відкритих. У понад 90% випадків позовні вимоги було задоволено.

І коротко про два інші види цивільних проваджень. Зокрема, заяв про видачу судового наказу минулоріч надійшло більше півтисячі, у понад трьохстах випадках такі накази було видано. Сума, що підлягає стягненню за ними, сягає майже трьох мільйонів гривень.  Заяв окремого провадження минулоріч отримали 118, розглянули наші судді-«цивілісти» 103 такі заяви, у тому числі 83 – із ухваленням рішення. Найбільше справ у порядку окремого провадження стосувалися встановлення фактів, що мають юридичне значення; визнання особи недієздатною чи безвісно зниклою, а також – видачі обмежувального припису.

  1. СПРАВИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

Друга за кількістю нових надходжень категорія - надійшло понад 1800 нових матеріалів. Майже 480 із них було повернуто для належного оформлення.

Загалом у 2020-му Бердичівський міськрайонний суд виніс більше тисячі трьохсот постанов, близько половина з них – про накладення адмінстягнення, інші було закрито у зв’язку із закінченням строків. Щодо видів застосованих стягнень, то найбільш поширеними були штрафи (їхня загальна сума становить понад 2 мільйони гривень). Також суд виносив порушникам попередження, призначав громадські та суспільно-корисні роботи, а щодо дев’ятьох осіб було застосовано найсуворіше адміністративне стягнення у вигляді арешту. Додатковими видами покарання, що застосовувалися найчастіше, було позбавлення водійського посвідчення і конфіскація майна.

НЕПОВНОЛІТНІ ПОРУШНИКИ

Також заходи впливу у вигляді попередження минулоріч було застосовано і до трьох десятків неповнолітніх за те, що палили і вживали спиртні напої у громадських місцях.

АДМІНПРАВОПОРУШЕННЯ, ПОВ’ЯЗАНІ З КОРУПЦІЄЮ

Минулого року до суду надійшло 11 матеріалів (а позаминулого їх було майже 40) про притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності. 10 матеріалів стосувалися порушення вимог фінансового контролю (ст.172-6 КУПаП), один – порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (ст.172-7 КУпАП).

За наслідками розгляду, п’ятьох осіб було визнано винними та накладено на них штрафи у розмірі 850-ти гривень. У всіх випадках це були посадовці, котрі після звільнення зі служби несвоєчасно подали свої декларації як особи, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.  Ще двом порушникам було оголошено усне зауваження, а провадження - закрито у зв’язку з малозначністю вчиненого. Також 3 справи було закрито у зв’язку із закінченням строків і ще одну – тому що у діях особи був відсутній склад правопорушення. 

СПРАВИ ПО КАРАНТИНУ

Щодо справ про порушення вимог карантину, таких минулого року до нашого суду надійшло понад півтори сотні, сто з яких довелось повернути правоохоронцям, майже усі – для належного оформлення. Розглянув суд 38 «карантинних» справ, за результатами розгляду 12 проваджень було закрито через відсутність складу правопорушення, 13 – у зв’язку із звільненням осіб від адмінвідповідальності та 5 – через сплив строків.

Штраф за порушення вимог карантину наклали на двох громадян – продавця, який торгував ковбасними виробами без засобів індивідуального захисту, та водія маршрутки, котрий перевозив «стоячих» пасажирів. Продовжують перебувати на розгляді іще 13 матеріалів.  

  1. КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ

Загальна кількість кримінальних справ, що протягом минулого року перебували на розгляді Бердичівського міськрайонного суду – понад 730, більше трьохсот - то «свіжі» надходження, більшість яких надійшли за обвинувальним актом. Також отримали 5 проваджень за клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності, і по три – за клопотаннями про застосування примусових заходів медичного характеру та примусових заходів виховного характеру.

Серед кримінальних проваджень найбільше таких, що стосувалися злочинів проти власності (крадіжки, грабежі, розбої, шахрайство). На другому місці – діяння, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, на третьому – злочини проти безпеки руху та експлуатації транспортних засобів (угони, справи про ДТП із потерпілими). Також часто доводилось розглядати справи про злочини проти життя і здоров’я; проти правосуддя; про ухилення від військової служби та порушення порядку її несення.

163 фізичні та юридичні особи було визнано потерпілими від злочинів, завдано матеріальної та моральної шкоди на понад 900 тисяч гривень.

Кількість розглянутих минулого року кримінальних справ – майже 270, 230 з яких розглянув голова суду, який до серпня був єдиним криміналістом. Справ із винесенням вироку було більше 170-ти, серед яких затверджено 17 угод про визнання винуватості і 13 – про примирення із потерпілим. Засуджено минулоріч було 176 осіб, це на 20 менше, ніж у 2019-му році. Майже половина засуджених отримали покарання за вчинення злочинів проти власності.

КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ ЩОДО ЖІНОК

Серед тих, хто притягувався до кримінальної відповідальності минулого року, були також і жінки. Зокрема, у суді знаходилось на розгляді 100 справ щодо 109 жінок. 25 проваджень минулоріч було розглянуто, постановлено вироки щодо 15-ти обвинувачених жінок – здебільшого за вчинення крадіжок і грабежів, нанесення легких тілесних ушкоджень, незаконний обіг наркотиків та шахрайства.

КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ ЩОДО НЕПОВНОЛІТНІХ

Минулого року на розгляді знаходилось 38 кримінальних проваджень щодо 44 неповнолітніх. Як правило, їм інкримінувались крадіжки, грабежі, хуліганства, заподіяння тілесних ушкоджень і навіть угон транспортних засобів.

Розглянуто 6 справ: у двох випадках до неповнолітніх застосували примусові заходи виховного характеру, одну справу повернули прокурору, ще одну – закрили, а у двох випадках за крадіжки телефонів підліткам було винесено вироки (одним затвердили угоду про примирення, іншим – передали юнака під нагляд педколективу).

  1. АДМІНІСТРАТИВНІ СПРАВИ

Остання і найменш чисельна категорія справ – це справи у порядку адміністративного судочинства. Таких минулоріч надійшло 84. Переважна більшість проваджень стосувалася спорів із приводу забезпечення громадського порядку та безпеки. Також було кілька справ щодо реалізації політики у сфері праці, містобудівної діяльності, забезпечення функціонування органів прокуратури, адвокатури та юстиції. Із прийняттям рішення розглянуто 97% адміністративних справ, у більшості випадків позовні заяви задовольнялися.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області