flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Президента просять згадати про презумпцію невинуватості суддів

16 вересня 2015, 09:40

Як повідомляє ЗіБ, на сайті Президента України зареєстрована електронна петиція, якою пропонується забезпечити недопущення безпідставного розформування суддівського резерву та суддівського корпусу.

 
     Відповідну петицію зареєстрував Віталій Санжаков під №22/006438-еп. від 13.09.2015 року. Станом на 15.09.2015 за петицію проголосували 229 осіб.
     В тексті звернення зазначається, що протягом останніх декількох років медіапростір із завидною постійністю рясніє публічними звинуваченнями на адресу судів та суддів, а прийняті ними рішення коментуються виключно в негативному світлі.
"Публічні виступи окремих політиків і активістів рясніють закликами до прояву фізичної розправи відносно представників судових органів влади. Також на тлі таких висловлювань тривають висловлювання про необхідність тотального звільнення всіх суддів, в тому числі пропонуються законодавчі ініціативи щодо припинень статусу
членів чинного суддівського резерву, не продовження повноважень суддів, призначених на п'ять років, автоматичного звільнення суддів обраних безстроково", - зазначається в петиції.
     Як повідомляє  автор документу, понад 70% опитаних респондентів-правників виступають проти тотального звільнення всіх суддів, закликаючи очистити систему тільки від тих суддів, які дискредитували себе.
"Автоматичне припинення повноважень суддів, призначених на свої посади на п’ять років, тотальне звільнення суддів обраних безстроково, суперечить нормам Європейського законодавства, і є повним нівелюванням принципу незалежності судової влади, застосуванням принципу презумпції вини, порушенням права на працю", - зауважує В.Санжаков.
     Переглянути петицію та проголосувати в її підтримку  можна за посиланням.
     Зауважимо, для того, щоб петицію розглянув Президент, необхідно набрати 25 тисяч голосів. Розгляд петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше 10 робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.
     Нагадаємо, що від громадськості вже не вперше поступають пропозиції щодо реорганізації суддівського корпусу. Одна з самих радикальних - це оновлення судової влади за принципом нової поліції.
Оригінал статті можна переглянути тут.