flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі про колабораціонізм суд дослідив висновки телекомунікаційної експертизи

03 травня 2024, 13:02

3-го травня у Бердичівському міськрайонному суді відбулося судове засідання по обвинуваченню голови Швайківської ОТГ у колабораційній діяльності (ч. 1 ст. 111-1 КК України). Суд продовжив досліджувати письмові докази, зокрема – висновок телекомунікаційної експертизи, яка мала відповісти на питання, чи перебували мобільні телефони, що належать обвинуваченому та свідкам, в одному  місці саме у той  час, коли  обвинувачений нібито висловлювався на підтримку дій росії. Згідно з пред′явленим обвинуваченням -  це близько 18-ї  години 22 березня 2022 року.

 

Суд дослідив матеріали телекомунікаційної експертизи та її висновок, у  якому зазначено, що  факт спільного місця перебування  наданих на дослідження  мобільних телефонів  у період з 15:00 до 19:00 22 березня 22 року не підтверджено.

Прокурор, який вперше бере участь у судовому засіданні у даній  справі, поставив під сумнів висновки  експертизи, назвавши її необґрунтованою та побудованою на припущеннях.  Відтак він просив суд призначити повторну телекомунікаційну експертизу, розширивши при цьому часовий проміжок для дослідження до одного місяця. Суд відмовив у проведенні повторної експертизи, натомість ухвалив викликати у судове засідання для допиту та роз′яснень експерта, який проводив  експертизу. Також, за клопотанням адвоката, суд ухвалив викликати та допитати  у якості свідків двох понятих під час проведення слідчих експериментів. Наступне судове засідання призначене на 11:00 7 червня 2024 року.

Нагадаємо, голові Швайківської ОТГ інкримінують вчинення кримінального проступку,  передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України. Відповідно до обвинувального акту, у березні 2022-го року він, перебуваючи поруч із сільською радою біля встановленого блокпосту, висловлював серед місцевих мешканців публічні заклики до підтримки рішень та дій країни–агресорки.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/4327/23.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

   Пресслужба суду