flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі про відібрання дітей у батьків, у яких на пожежі загинуло немовля, суд допитав свідків

03 травня 2024, 09:38

У резонансній справі про відібрання трьох малолітніх дітей у батьків  Р., у яких на пожежі загинула наймолодша четверта дитина, суд  допитав усіх свідків. У судове засідання, яке відбулося 2 травня, батько дітей не з′явився – подав клопотання про розгляд без його участі; матір дітей  запізнилася на пів години, а за 5 хвилин залишила залу суду, кинувши фразу, що хоче «поміняти»  суддю.

 

На початку засідання суд розглянув можливість  продовження слухання справи за відсутності обох відповідачів. Заслухавши  думку представника органу опіки та  піклування та зваживши на те, що матір дітей вкотре без поважних причин не з′явилася у засідання,  хоча була повідомлена про його час  та місце, суд ухвалив продовжити розгляд справи. Матір дітей з′явилася у засідання, коли тривав допит свідка. Жінка заявила усне клопотання про відкладення засідання через нібито її хворобу, а коли суд відмовив їй, кинула фразу, що  хоче «поміняти» суддю, і залишила судову залу.  

Як і планувалося, у засіданні, яке тривало три з половиною години, суд допитав усіх шістьох свідків, заявлених позивачем. Серед них старший дільничний офіцер поліції,  начальник, а також старший інспектор сектору ювенальної превенції, завсектором профілактики злочинності та бездоглядності дітей служби у справах дітей, заввідділенням соціальної роботи КУ «Центр  надання соціальних послуг». Усі  вони розповіли про те, за яких обставин познайомились із цією родиною, який спосіб життя вело та веде подружжя, у яких умовах зростали та виховувались діти. З показань стало відомо, що ані житла, ані роботи батьки не мають, жили за рахунок державної допомоги на дітей та благодійної допомоги небайдужих, постійно змінювали місце проживання – орендували помешкання, де чинили безлад, антисанітарію, жінка постійно конфліктувала з орендодавцями та не платила за житло. Усі намагання соціальних служб допомогти сім′ї, яка опинилася у складних життєвих обставинах,  були марними. А пожежа, яка призвела до загибелі півторамісячної дитини, сталася, коли матір залишила більш як на пів  години без нагляду не лише дітей, а й запалену свічку.  Суд допитав також у якості свідка бабусю найстаршої з дітей -  доньку відповідачки  від першого шлюбу.

Судове засідання відкладено до 11:00 24 травня 2024 року. Наступного разу суд планує оголошувати письмові докази у справі.

Нагадаємо, ідеться  про позов органу опіки і піклування до матері трьох дітей та батька двох молодших дітей про відібрання від них малолітніх дітей віком 13, 3 та півтора року без позбавлення батьківських прав у зв′язку із загрозою для життя після того, як у жовтні минулого року у пожежі загинула наймолодша дитина подружжя.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/7446/23.

 

        Пресслужба суду