flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо виборчого процесу

20 жовтня 2014, 10:40

 

26 жовтня 2014 року відповідно до Указу Президента України від 27.08.2014 № 690/2014 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів» відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України спори щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до статті 173 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах.

Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд за місцем знаходження відповідної комісії.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору.

Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування. Таким чином останнім днем звернення до суду з позовом про уточнення списку виборців для прийняття участі у позачергових виборах народних депутатів , які відбудуться 26 жовтня 2014 року є 23 жовтня 2014 року.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно.

Постанови адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

Шановні виборці, звертаємо Вашу увагу, що кожний виборець може до 20 жовтня 2014 року звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватись. Виборець особисто може подати до 22 жовтня 2014 року включно до дільничної виборчої комісії спеціальної виборчої дільниці заяву про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб.